בטיחות בשימוש בתכשירי הדברה
רוב תכשירי ההדברה רעילים. כל המחזיק בהם ומפעיל אותם במשקו חייב לנקוט בכל האמצעים הדרושים כדי למנוע סכנת פגיעה בבני- אדם ובעלי-חיים, עקב חשיפתם לתכשירי ההדברה או שאריותיהם במחסן, בשדה או על-גבי התוצרת המשווקת. שימוש לא נכון בתכשירי-הדברה עלול לסכן את העובד ואת הגידול המטופל. קודם שאתה מטפל בתכשיר הדברה, קרא בעיון את הוראות השימוש המפורטות בתווית האריזה של תכשיר ההדברה. הרגל עצמך לנהוג כך בכל פעם לפני שאתה פותח את האריזה, גם אם הנך סבור שההוראות נהירות לך. אל תפריז במינון ואל תשתמש בתכשיר הדברה בגידול אשר לא צוין במפורש בתווית האריזה. זכור: תכשירי הדברה חקלאיים מיועדים להדברת פגעי-צמחים בלבד. אין להשתמש בהם בבית או במקומות משכן של בעלי-חיים למיניהם. ציית להוראות הבטיחות המודפסות על התווית. החל מהכנת התרסיס ועד לסיום הריסוס. לבש תמיד תלבושת-מגן המכסה את כל גופך, לבל יישאר חלק מעור גופך חשוף למגע עם תכשיר ההדברה.
זהירות מיוחדת נדרשת בעת הטיפול בתכשירים מרוכזים, לפני מיהולם במים ובעת ריסוס או איבוק בתוך חממות או מנהרות גבוהות. בעת ביצוע פעולות אלה חייבים לעטות גם כפפות ולהרכיב מסכת-מגן תקינה. אמצעי בטיחות מיוחדים אלה נדרשים גם בעת ריסוס בשדה הפתוח בתכשירי הדברה בעלי רעילות גבוהה במיוחד כמפורט בתווית האריזה שלהם.
בעת הריסוס, היזהר לא להתיז תכשיר-הדברה על גופך. אם בגדי העבודה ספגו מהתכשיר, החליפם מיד ורחץ גופך היטב במים ובסבון. בגדים מזוהמים יש לכבס בנפרד משאר הכבסים, אל תלבש מחדש בגדים שלא כובסו.
אם ניתז מהתכשיר אל העיניים שטוף במים זורמים במשך 15 דקות לפחות, וקרא לרופא. רסס כך, שמשב הרוח ישא את תכשיר ההדברה ממך והלאה. אם מוט הריסוס נמצא מלפניך – רסס בכיוון הרוח; אם המוט נמצא מאחוריך – רסס נגד כיוון הרוח. מנע נזילות במרסס ובאביזרי הריסוס.
מיד עם תום הריסוס, או לאחר כל טיפול בתכשירי-הדברה, התרחץ היטב במים ובסבון והחלף בגדיך.
אסור לאכול או לעשן בעת הטיפול בתכשירי-הדברה !!!
הימנע מלנשום אוויר שיש בו אדים של תכשירי-הדברה. לאחר אידוי, איבוק או ריסוס בחממה או במנהרות עבירות, דאג לאווררה היטב, בטרם כניסת עובדים לתוכה.
מניעת שאריות גדולות מהמותר של תכשירי-הדברה על גבי הפרי או ע"ג הירק בעת שיווקם
בתווית האריזה של תכשיר ההדברה כתובים מינון התכשיר ומרווחי-הזמן הדרושים בין הטיפול לבין איסוף התוצרת. מרווחי-זמן אלה שונים בכל גידול. הקפד ונהג בהתאם.
רעילות לדגים:
אין לרסס תכשירים רעילים לדגים בסמוך לבריכות דגים ולמקווי מים, הקפדה יתרה נדרשת בעת ריסוס מהאוויר.
מניעת פגיעה בדבורים:
בזמן הריסוס בקוטלי-חרקים בגידולים פורחים בהם מבקרות דבורים, דרושה זהירות רבה בבחירת קוטלי החרקים ובמועדי הטיפול, כדי להקטין ככל האפשר את סכנת הפגיעה בדבורים. רצוי לבחור בקוטלי-חרקים בעלי רעילות נמוכה ככל האפשר לדבורים, לרסס רק בשעות הערב והלילה כשהדבורים אינן פעילות ולהקפיד שלא לרסס את הכוורות עצמן ואת מקורות מי השתייה של הדבורים. יש להימנע מלרסס חלקות אלו בקוטלי-חרקים שהתווית שלהם מציינת אותם כבעלי רעילות גבוהה לדבורים.
טיפול באריזות ריקות
אריזות הניתנות לשטיפה: שטוף את האריזה היטב, לפחות 3 פעמים, או במתקן שטיפה בלחץ מים. שפוך את התשטיף אל מיכל המרסס. נקב ומעך את האריזות השטופות והשלך אותן למיכל האשפה או לאתר פסולת רעילה.
אריזות שאינן ניתנות לשטיפה (שקיות ושקים):
- אריזות של תכשירים רעילים במיוחד (דרגת רעילות I ו-II) : אחסן בשק פוליאתילן עבה בתוך מיכל מתכת סגור ומסומן של פסולת מסוכנת. את המיכל יש לאחסן במחסן נעול עד לפינויו לאתר טיפול בפסולת מסוכנת.
- אריזות של תכשירים פחות רעילים (דרגת רעילות III ו- IV): השלך את האריזה שהתרוקנה לפח האשפה.
עזרה ראשונה במקרה של הרעלה בתכשירי-הדברה
- במקרה של הרעלה – קרא מיד לרופא או העבר את הנפגע ללא דיחוי לבית-חולים. עד בוא הרופא או לפני העברת הנפגע לבית החולים, הגש לו עזרה ראשונה כמפורט להלן:
אם נראים בעובד סימני הרעלה (כגון כאבי-ראש, לחץ בחזה, כאבים באגן הירכיים, ראייה מטושטשת) בעת הריסוס או סמוך לאחריו, הרחק את הנפגע מיד מאזור הריסוס, כדי למנוע כל אפשרות של חשיפה נוספת לתכשיר ההדברה. אם נרטבו בגדיו בתכשיר – הסר אותם ורחץ את חלקי הגוף שהיו במגע עם החומר במים ובסבון. - במקרה של בליעת תכשיר-הדברה – דאג שהנפגע יקבל בדחיפות עזרה רפואית מתאימה. הצג בפני הרופא את תווית האריזה של תכשיר ההדברה. אל תגרום להקאה ללא הוראת רופא – הדבר עלול להזיק. לעולם אל תיתן משהו בפיו של נפגע, כשהוא מחוסר הכרה.
- במקרה של מגע בעיניים, יש לשטפן בזרם חלש של מים נקיים במשך 15 דקות ולהעביר את הנפגע מיד לטיפול רפואי.
- במקרה של מגע בעור, שטוף את האיבר שבא במגע עם התכשיר במים ובסבון. אם מתפתח גירוי פנה לרופא. במקרה של הרעלה יש לפנות למרכז הארצי לייעוץ רפואי בהרעלות, בי"ח רמב"ם, חיפה, טל' 04-8541900
איחסון תכשירי-הדברה ושמירתם
אחסן תכשירי-הדברה אך ורק במחסן נפרד ונעול, הרחק ממזונות אדם ובעלי-חיים, מחוץ להישג ידם של ילדים ואנשים שאינם מוסמכים לטפל בהם. בחר במחסן קריר ומאוורר ככל האפשר. על דלת המחסן חייב להיות שלט אזהרה מתאים.
בתוך מחסן תכשירי ההדברה חייבת להיות הפרדה בין קוטלי עשבים לבין קוטלי פגעים אחרים.
לקראת הריסוס, הוצא לשדה תכשירי-הדברה רק בכמות הדרושה לריסוס באותו יום. מיד עם תום הריסוס, החזר עודפים למחסן אף אם תזדקק להם שוב למחרת.
השארת תכשירי-הדברה ללא השגחה בשדה אסורה על-פי החוק ומהווה סכנה חמורה לאדם ולבעלי-חיים; חשיפת התכשירים לשמש,לחום או לטל הלילה בשדה הפתוח אף גורמת פירוקם ומפחיתה יעילותם.
שמור את התכשירים תמיד באריזתם המקורית והקפד שתווית האריזה תישאר דבוקה וקריאה לעולם אל תעביר תכשירי-הדברה לאריזה ריקה של תכשיר אחר דאג לסגור היטב את האריזות לאחר כל שימוש. תכשירים שונים עלולים להתחמצן ולאבד פעילותם כתוצאה מחשיפה לאוויר. תכשירים אחרים סופגים לחות רבה מהאוויר, דבר העלול לגרום לשינוי מהותי בכמות התכשיר הפעיל המצוי בכל ק"ג של התכשיר. אבקות בשקים – אסור לאחסן על הרצפה, אלא יש לאחסנם על גבי משטחי-עץ מוגבהים ובסוורים שלא יהיו גבוהים מ-10 שקים.
לא רצוי לאחסן תכשירי הדברה לתקופה ממושכת.
תכשירים שאוחסנו זמן ממושך – רצוי לבדוק לפני השימוש.
מדידת מנות התכשירים לריסוס
לאחר כיול המרסס, מחשבים את גודל השטח שירוסס במיכל אחד של המרסס, ומכינים בהתאם לכך את מנות-התכשירים הדרושות למילוי כל מיכל.
תכשירי הדברה נוזליים, שהמינון שלהם נקבע בסמ"ק, מודדים בכלי-מדידה מכוילים. פעולה זו אינה מצריכה הכנה מוקדמת ואפשר לבצעה בשדה, בשעת מילוי המרסס.
תכשירי הדברה מוצקים בצורת אבקה או גרגרים, שמינונם נקבע בגרמים, שוקלים במאזניים. יש לשקול כל מנה ומנה, ואין להכין את המנות בעזרת כלי למדידת-נפח, אף אם הכלי כויל וסומן בעזרת מנה שקולה של אבקה. לא זו בלבד שקיים הבדל ניכר במשקל הנפחי של תכשירים זהים או דומים, שמקורם מיצרנים או מסדרות ייצור שונות, אלא ייתכנו אפילו הבדלים גדולים עד 30% במשקל הנפחי של האבקה בחלקו העליון והתחתון של שק אחד, עקב הידוק שונה בשעת האחסון. שקילת המנות תיעשה לפני התחלת הריסוס, בתנאים המאפשרים שקילה מדויקת. אין משתמשים במאזניים המופעלים על-ידי קפיץ, כי אלה אינם פועלים על פי רוב במידת הדיוק הדרושה.
הכנת התכשירים לפני הכנסתם למיכל המרסס
אבקה רטיבה – (א"ר) וגרגרים רחיפים – (ג"ר): שמים בכלי קטן את כמות התכשיר הנדרשת למילוי המרסס, מוסיפים מעט מים ובוחשים עד שמתקבלת דייסה דלילה.
תוך כדי בחישה מתמדת שופכים את התכשיר שהוכן כנ"ל לתוך המרסס הממולא במים כדי מחציתו, ולאחר מכן מוסיפים את יתרת המים.
תרכיז רחיף – (ת"ר): אף שלתכשיר זה צורה נוזלית, הרי יש לנהוג בו כמו באבקה רטיבה לכל דבר, אדרבא, יש לנער את האריזה היטב לפני הוצאת כמות כלשהי ממיכל התכשיר.
אבקה מסיסה – (א"מ): שמים בכלי קטן כמות מים קטנה, אחר-כך מוסיפים את כמות האבקה הנדרשת למילוי המרסס ובוחשים היטב; המשך ההכנה – כמו לגבי אבקות רטיבות.
תרכיז נוזלי – (ת"נ) וכן תרכיז מתחלב – (ת"מ): אפשר לשפוך ישירות לתוך מיכל המרסס, תוך כדי מילויו במים, אך יש לנער היטב לפני הוצאתם ממיכל האריזה שלהם.
ערבוב תכשירים
בשילוב תכשירים רצוי להשתמש, במידת האפשר, בתואריות (פורמולציות) זהות. אם נאלצים לשלב תכשירים בתואריות שונות, יש להקפיד על סדר נכון של הכנסת התכשירים למיכל. הכנסת תכשירים למיכל המרסס שלא לפי הסדר הנכון עלולה לגרום שקיעה מיידית של חלק מהתכשירים – ובעיקר של אבקות רטיבות או אבקות מסיסות – לתחתית המיכל, ולפגום ביעילות הריסוס.
בדרך-כלל, יש להכניס תכשירים בתואריות שונות למיכל לפי סדר זה:
1. אבקות מסיסות; 2. אבקות רטיבות (רצוי לאחר ערבוב מוקדם במעט מים); 3. תרכיזים רחיפים; 4. תמיסות נוזליות; 5. משטחים ותכשירי הדבקה; 6. תרכיזים מתחלבים.
יש לערבב היטב את תמיסת הריסוס לאחר הוספת כל תכשיר.
כיוון שקיימים מקרים חריגים המחייבים סדר הכנה שונה, רצוי לבדוק בכל מקרה את הכתוב בנדון בתוויות האריזה של התכשירים.
חישוב כמויות התכשירים לדונם
בהמלצות ההדברה ובלוח-התכשירים רשומה כמות התכשיר הדרושה לדונם, בשלוש צורות
- אבקות רטיבות, אבקות מסיסות, גרגרים רחיפים וכן אבקות לאיבוק – בגרמים.
- תרכיזים מתחלבים, תרכיזים רחיפים או תמיסות נוזליות – בסמ"ק. כמויות אלה מתאימות לריסוס בנפח 100-3 ליטר לדונם. בנפחי-ריסוס גדולים יותר יש לתת את כמות התכשיר הנ"ל לכל 100 ליטר תרסיס (כלומר ריכוז התכשיר כאחוז מנפח התרסיס).
- במקרים מסוימים רשומה כמות התכשיר הדרושה באחוזים. במקרים אלה מרססים בתרסיס בריכוז המפורט, ללא חישוב כמות התכשיר לדונם. בדרך כלל מציינת ההמלצה במקרה זה את נפח התרסיס הדרוש או את שיטת הריסוס.
- בריסוס מכוון בגידולי שורה, יש לחשב את המינון בהתאם לגודל השטח המרוסס בפועל.
הוראות לניקוי המרסס:
בתום הריסוס יש לשטוף היטב את המרסס על כל חלקיו במים נקיים בתוספת דטרגנט ותכשירים מנטרלים כמפורט בתווית. חזור על פעולת השטיפה פעמיים לפחות. מתקן ריסוס שנפחו עולה על 150ליטר, שטוף במתקן שטיפה בלבד. הקפד ששאריות התרסיס או מי השטיפה לא יזהמו שדות מעובדים, בריכות דגים ומקורות מים.